Veiligheid Iepers drinkwater

17 januari 2025

Op vrijdag 10 januari 2025 werd in de media voor het eerst melding gemaakt over het feit dat drinkwaterbedrijf De Watergroep 2 jaar lang drinkwater zal mogen produceren uit water waar meer resten van een schimmelbestrijder in zitten dan Europa toelaat.

Concreet gaat het om een afbraakproduct van een schimmelbestrijder. De Europese norm voor deze stof is 0,1 microgram per liter (µg/l). De tijdelijke nieuwe norm is na een ministerieel besluit van 20 december 2024 maximaal 1 microgram per liter (µg/l). Door deze afwijking mag De Watergroep 2 jaar lang afwijken van de norm voor de schimmelbestrijder voor het drinkwater dat komt uit de waterproductiecentra De Blankaart (Diksmuide), Dikkebus en Zillebeke (Ieper) en De Gavers (Harelbeke).

Wat betekent dit voor het kraanwater in Ieper?
Het kraanwater is nog steeds geschikt om te gebruiken en om te drinken. De nieuwe norm ligt tijdelijk op 1 microgram per liter en dat is nog steeds ruim onder de voorzorgswaarde van 4,5 microgram per liter, de norm die VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) in januari 2024 bepaalde.
Daarnaast ligt de tijdelijke norm ruim onder de ‘gezondheidskundige toetsingswaarde’ van 138 microgram per liter die het Departement Zorg in januari 2024 bepaalde. Departement Zorg geeft ook aan dat de gemeten concentraties geen risico vormen voor de gezondheid. De maximale concentraties die De Watergroep tot nu toe gemeten hebben, bedroegen 0,49 microgram/liter in De Blankaart, 0,13 microgram/liter in Dikkebus, 0,14 microgram/liter in Zillebeke en 0,2 microgram/liter in De Gavers. Er zijn ook veel waterstalen waarbij de concentraties onder de detectiegrens blijven.

Hoe pakt De Watergroep dit verder aan? 

Ze rapporteren transparant en regelmatig over de metingen van het afbraakproduct in het drinkwater aan onze toezichthouder: de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Iedereen kan via de website van De Watergroep op elk moment bekijken waar hun water vandaan komt en wat de exacte samenstelling van dat water is. Ze breiden dat kwaliteitsoverzicht de komende maanden verder uit. Ook het extra onderzoek naar de bronnen, oorzaken en behandeling van het afbraakproduct in drinkwater zetten ze verder. 

Tot slot pleit De Watergroep actief voor een strenger beschermingsbeleid voor onze waterbronnen om ervoor te zorgen dat die niet vervuild geraken. Het voorkomen van bronvervuiling en een proactief bronbeleid is zowel op korte als op lange termijn de meest duurzame oplossing. 

Project 'Robuuste Waterlopen Westhoek' 
Sinds 2020 loopt in de Westhoek het project Water+Land+Schap ‘Robuuste Waterlopen Westhoek’. Samen met de Provincie West-Vlaanderen, Inagro, Regionaal Landschap Westhoek, de Watergroep, de Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat en de gemeente Heuvelland is de stad Ieper partner binnen dit project.

Focusgebied van dit project zijn de beekvalleien van de Kleine Kemmelbeek en de Wijtschate-Bollaertbeek. Deze waterbekkens worden gebruikt door De Watergroep voor de productie van drinkwater en hebben ook recreatieve en landschappelijke nevenfuncties. Daarnaast vormen ze een belangrijke waterbergingsruimte om de stad Ieper te beschermen tegen wateroverlast.

Om de toevoer van slib en het uitspoelen van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten in de Kleine Kemmelbeek en de Wijtschate-Bollaertbeek aan te pakken formuleren deze partners vier ambities voor dit gebied. 

  • Erosie aanpakken en reduceren
  • Waterkwantiteit veilig stellen
  • Robuuste beekvalleien creëren
  • Communicatie, sensibilisatie, beheer en monitoring

Onder impuls van dit project hebben heel wat landbouwers de voorbije jaren bufferstroken aangelegd aan landbouwpercelen om erosie en uitspoelen van pesticiden te beperken.  Ook sensibilisatie over een correct gebruik en onderhoud van sproeitoestellen is een belangrijk thema binnen dit project.

Veiligheid drinkwater blijft absolute prioriteit voor de stad Ieper
De veiligheid van het drinkwater is een permanente bezorgdheid en absolute prioriteit voor de stad Ieper. Binnen de verschillende overlegstructuren van Water+Land+Schap zullen de bestuursleden en de diensten van de stad Ieper blijvend pleiten voor concrete en brongerichte maatregelen om effectief resultaten te boeken op het terrein en bovenstaande ambities te behalen. 

Zo is aan De Watergroep gevraagd om de stad verder en blijvend te informeren. We vernemen dat bijkomend onderzoek wordt ingesteld naar zowel de bron van deze verontreiniging als naar behandeling van het drinkwater en dat anderzijds ook de groenteverwerkende industrie actieplannen opstelt. Het stadsbestuur vindt dat geenszins toegevingen kunnen gebeuren die de gezondheid van de inwoners en consumenten in het gedrang kunnen brengen en pleit voor een kordate aanpak van de problematiek.