Tijdelijke opvang Fedasil
In een opvangcentrum ontvangen asielzoekers de materiële hulp waarop ze wettelijk recht hebben. Het gaat om de basisbehoeften: een slaapplaats, maaltijden, sanitaire voorzieningen en kledij. De asielzoekers dragen zelf hun steentje bij in het onderhoud van de gemeenschappelijke lokalen.
In het opvangcentrum worden verschillende activiteiten georganiseerd om de asielzoekers een zinvolle tijdsbesteding aan te bieden. Het gaat om een open opvangcentrum. Dit wil zeggen dat de asielzoekers vrij zijn om -binnen bepaalde uren- het centrum te verlaten De medewerkers zorgen ervoor dat de bewoners de regels van het centrum respecteren.
De opvang van asielzoekers in de kazerne is tijdelijk en vastgelegd op max 2 jaar.
In een opvangcentrum wonen tal van nationaliteiten en culturen samen onder één dak. Het centrum heeft een huishoudelijk reglement dat voor alle bewoners geldt en dat is opgesteld in verschillende talen. Het bevat de rechten van de bewoners… én de regels die hier gelden. Het reglement maakt het voor iedereen mogelijk om in gemeenschap samen te leven. De medewerkers kijken toe op de naleving van alle regels.
In nauw overleg met de lokale centrumleider, politie en de stadsdiensten wordt gezorgd voor de nodige randvoorwaarden om dit korte verblijf voor iedereen, buurt en de op te vangen personen, zo goed en vlot mogelijk te laten verlopen. Rode Kruis Vlaanderen neemt hierin het voortouw.
Een team van professionele medewerkers zal instaan voor de begeleiding. Er zal 24/24u personeel aanwezig zijn op de site.
Dat kan. Stuur een mail naar integratie.ocieper@rodekruis.be
Het Rode kruis neemt met jou contact op.
In totaal zullen er maximaal 375 personen worden opgevangen in het centrum. Dit zal stelselmatig gebeuren. De 1e bewoners worden verwacht eind januari/begin februari 2024.
Fedasil kampt met een tekort aan opvangplaatsen en werkt samen met andere diensten, zoals Defensie, om extra plaatsen te voorzien. De kazerne in Ieper is eigendom van Defensie en wordt tijdelijk beschikbaar gesteld voor de opvang van asielzoekers.
België engageert zich om mensen die nood hebben aan bescherming deze ook te bieden, na het volgen van een asielprocedure. Tijdens deze procedure hebben personen recht op materiële opvang.
De Opvangwet betreffende de opvang van asielzoekers en van andere categorieën van vreemdelingen vormt de referentie inzake de opvang, in België, van verzoekers om internationale bescherming en van bepaalde andere categorieën van vreemdelingen. Deze richtlijnen leggen minimumnormen vast voor de omstandigheden voor de opvang van verzoekers, om hen een menswaardig bestaan te garanderen en deze normen in de verschillende lidstaten te harmoniseren.
De personen die opvang krijgen hebben in ons land een verzoek om internationale bescherming (asiel) gedaan en verblijven legaal in ons land. Zij komen vaak uit conflictgebieden en wachten op een uitspraak in hun asielprocedure.