Strooiplan Ieper
Bij sneeuwval of ijzel zet de stad Ieper heel wat middelen, materiaal en personeel in om de wegen sneeuwvrij en verkeersveilig te maken. Dit kan natuurlijk niet in alle straten tegelijkertijd. Zo wordt prioriteit gegeven aan drukke invalswegen, scholen, ziekenhuis, brandweer, ...
Het strooien van straten gebeurt dan ook volgens een vooraf vastgelegd strooiplan. Daarnaast probeert de stad ook aandacht te schenken aan de belangrijkste fiets- en wandelpaden. De stad Ieper heeft op haar grondgebied heel wat wegen die moeten onderhouden worden. Je begrijpt dat deze bij sneeuwval onmogelijk allemaal op hetzelfde moment kunnen gestrooid worden. Uiteraard heeft iedereen graag dat (eerst) zijn straat aangepakt wordt. Toch strooien de stadsdiensten niet zomaar. Er wordt een strikt strooiplan gehanteerd.
De gekende strooiroutes worden behandeld door de firma Watteyne bvba uit Sint-Jan. Deze straten worden zowel sneeuwgeruimd als gestrooid en worden gezien als prioritaire wegen. Wat eveneens gestrooid wordt zijn alle wegen van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).
Bij oproep starten er 4 strooiwagens elk hun traject waardoor binnen de 3 uren het volledige traject wordt gestrooid. Dit betekent dat (op zeer uitzonderlijke weersomstandigheden na) de routes binnen afzienbare tijd gestrooid en begaanbaar zijn. In de meest gunstige omstandigheden zijn de wegen ijs- en sneeuwvrij binnen 2 à 3 uur na het strooien. Bekijk het strooiplan.
We krijgen jaarlijks nogal wat vragen van bewoners die ons wijzen op hun gladde straten. Dat verstaan we volkomen, maar je zal wel willen begrijpen dat het in uitzonderlijke weersomstandigheden niet mogelijk is om in alle straten in Ieper te strooien. We streven er echter naar om de afstand die je moet afleggen van bij je thuis tot aan een gestrooide weg te beperken tot anderhalve kilometer. Voor de inwoner betekent dit, dat hij op de overige wegen altijd voorzichtig moet zijn en zijn rijgedrag of rijroute moet aanpassen.
Sneeuwvrij maken van voetpaden
Naast het strooien van de wegen zorgen de technische diensten ook voor het sneeuwvrij maken van de voetpaden langs de openbare gebouwen, de voetpaden rondom groenzones worden sneeuwvrij gehouden door de groendienst. Maar ook de inwoners moeten hun steentje bijdragen. Volgens het Politiereglement heeft iedereen (bewoners, eigenaars, winkeliers, bedrijven) de verplichting om het voetpad voor de eigen woning sneeuw- en ijsvrij te houden, dus ook bij leegstand of verbouwingen. Sneeuw die je van het voetpad verwijdert, moet je aan de rand van het voetpad opeenstapelen en zeker niet in de straatgoot. Zo krijgen de voetgangers vrije doorgang en kan het dooiwater gemakkelijk wegvloeien.
Wanneer strooien of ruimen we? Onze technische dienst houdt het weerbericht strak in de gaten. Op basis van die informatie, contacten met de politie en steekproeven beslist onze technische dienst of er al dan niet (preventief) wordt gestrooid . Onze mensen staan in nauw contact met de burgemeester en met de diensten van het Vlaams Agentschap Wegen en verkeer.
Opgelet: Stad Ieper strooit enkel op stadswegen. Het Agentschap Wegen en Verkeer staat in voor een aantal belangrijke invalswegen en de autosnelweg.
Gemeentewegen Onze strooidienst kan onmogelijk overal komen. Daarom legde stad Ieper in een strooiplan (verwijzing naar de pagina) vast welke gemeentewegen en plaatsen absolute voorrang krijgen: wegen met veel doorgaand verkeer: bijvoorbeeld invalswegen op de binnenstad en verbindingswegen tussen de deelgemeenten, busroutes, schoolomgevingen, belangrijke fietsassen (bijvoorbeeld het Scholierenpad of Bijlanderpad), buurt rond het ziekenhuis, politie en brandweer, industriezones.
Niet overal De stad strooit niet op kleine wegen, doodlopende straten of in woonwijken. Daar is er onvoldoende doorgaand verkeer en kan het strooizout niet (goed) in werken.
Fietspaden en openbare plaatsen Afgescheiden fietspaden worden met pekel vrijgemaakt. Fietspaden die aan de rand van straten liggen (bijvoorbeeld Haiglaan, Zonnebeekseweg, Brugseweg, Meenseweg, Oude Veurnestraat)worden bij ijzel gewoon meegestrooid. Maar bij sneeuw raden we fietsers aan om gewoon op de weg te rijden, want sneeuw ruimen van de fietspaden is in eerste instantie niet mogelijk. De sneeuw wordt namelijk met een schaaf van de rijbaan voor auto’s weg geduwd en komt op het fietspad te liggen. Voetpaden en parkings aan stadsgebouwen worden met de hand gestrooid.
Autosnelwegen en gewestwegen Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer zorgt ervoor dat de snelwegen en gewestwegen berijdbaar zijn bij winterweer. In Ieper gaat het dus om autosnelweg A19, de Noorder-en Zuiderring, de Kemmelseweg, de Rijselseweg, de Meenseweg, de Oostkaai, de Diksmuidseweg, De Veurnseweg (N8), de Poperingseweg en de Dikkebusseweg.
Strooizout
De stad stelt geen strooizout ter beschikking. Voor de aankoop van strooizout verwijzen wij je naar de doe-het-zelf zaken, supermarkten of gespecialiseerde bedrijven.
Meer info: technische dienst - magazijnen, tel. 057 239 520, technische.dienst@ieper.be