Sneeuw en/of ijzel?

1 december 2023

Bij ijzel en sneeuw maakt Ieper, samen met de Vlaamse overheid, de belangrijke wegen en fietspaden berijdbaar. We volgen daarbij een speciaal strooiplan. Het is namelijk onmogelijk alle wegen in de stad en de deelgemeenten te strooien. Daarvoor is ons grondgebied te groot. De stad zorgt er wel voor dat bijna alle weggebruikers op relatief korte afstand van hun woning een bestrooide weg tegen komen. En ook jij kan ons helpen!

Wanneer strooien of ruimen we?
Onze technische dienst houdt het weerbericht strak in de gaten. Op basis van die informatie, contacten met de politie en steekproeven beslist onze technische dienst of er al dan niet (preventief) wordt gestrooid. Onze mensen staan in nauw contact met de burgemeester en met de diensten van het Vlaams Agentschap Wegen en verkeer.

Opgelet: Stad Ieper strooit enkel op stadswegen. Het Agentschap Wegen en Verkeer staat in voor een aantal belangrijke invalswegen en de autosnelweg.

Gemeentewegen
Onze strooidienst kan onmogelijk overal komen. Daarom legde stad Ieper in een strooiplan (verwijzing naar de pagina) vast welke gemeentewegen en plaatsen absolute voorrang krijgen: wegen met veel doorgaand verkeer: bijvoorbeeld invalswegen op de binnenstad en verbindingswegen tussen de deelgemeenten, busroutes, schoolomgevingen, belangrijke fietsassen (bijvoorbeeld het Scholierenpad of Bijlanderpad), buurt rond het ziekenhuis, politie en brandweer, industriezones.

Niet overal
De stad strooit niet op kleine wegen, doodlopende straten of in woonwijken. Daar is er onvoldoende doorgaand verkeer en kan het strooizout niet (goed) in werken.

Fietspaden en openbare plaatsen
Afgescheiden fietspaden worden met pekel vrijgemaakt. Fietspaden die aan de rand van straten liggen (bijvoorbeeld Haiglaan, Zonnebeekseweg, Brugseweg, Meenseweg, Oude Veurnestraat)worden bij ijzel gewoon meegestrooid. Maar bij sneeuw raden we fietsers aan om gewoon op de weg te rijden, want sneeuw ruimen van de fietspaden is in eerste instantie niet mogelijk. De sneeuw wordt namelijk met een schaaf van de rijbaan voor auto’s weg geduwd en komt op het fietspad te liggen. Voetpaden en parkings aan stadsgebouwen worden met de hand gestrooid.

Autosnelwegen en gewestwegen
Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer zorgt ervoor dat de snelwegen en gewestwegen berijdbaar zijn bij winterweer. In Ieper gaat het dus om autosnelweg A19, de Noorder-en Zuiderring, de Kemmelseweg, de Rijselseweg, de Meenseweg, de Oostkaai, de Diksmuidseweg, De Veurnseweg (N8), de Poperingseweg en de Dikkebusseweg.

 Wat kan (en moet) je zelf doen?

  • Je bent verplicht om het voetpad voor je eigen huis, bedrijf of winkel zelf sneeuw- en ijzelvrij te houden.
  • Schep of veeg de sneeuw naar de rand van het voetpad, niet in de goot (of rioolputje) of op de weg. Dan kan het smeltwater niet weg en breng je fietsers en automobilisten in gevaar.
  • Moet je toch de weg op? Pas dan je snelheid aan.

Strooizout
De stad stelt geen strooizout ter beschikking. Voor de aankoop van strooizout verwijzen wij je naar de doe-het-zelf zaken, supermarkten of gespecialiseerde bedrijven. Ouderen en minder mobiele mensen kunnen ook een beroep doen op de klusjesdienst van het Ieperse Zorgnetwerk.

Strooien in cijfers:

  • Bij de eerste tekenen winterweer stuurt Stad Ieper 4 strooiwagens tegelijkertijd de baan op. Het gaat om strooiwagens van de firma Watteyne uit Sint-Jan.
  • Een strooironde duurt 3 uur en start rond 4 uur ’s morgen
  • In 3 uur tijd is dus het volledige strooiplan uitgevoerd op het volledige grondgebie
  • Stad Ieper heeft een voorraad van 1000 ton gereserveerd bij de zoutleverancier
  • Bij ijzel strooien we ongeveer 10gram zout per vierkante meter of in totaal zo’n 8.ton zout
  • Voor de fietspaden gebruiken we 1.500 liter pekel
  • Bij slecht weer gaan er telkens twee ploegen met de hand strooien: één van de technische dienst (bestaande uit 6 man) en één van de groendienst (bestaande uit 12 man/vrouw)

 

 

Contactinformatie