Stedelijke Adviesraad Internationale Solidariteit (SAIS)

De Stedelijke Adviesraad Internationale Solidariteit is de adviesraad van de stad Ieper voor lokaal mondiaal beleid. SAIS rekent er op dat het stadsbestuur van Ieper met haar Lokaal Mondiaal Beleid (LMB) op een coherente en transversale manier bijdraagt aan internationale rechtvaardigheid en duurzaamheid. Dat doen ze door mondiale beleidskeuzes te maken, mondiaal burgerschap te stimuleren en mondiale samenwerkingen op te zetten

Lokaal mondiaal beleid is een brede term en daarom zijn bovenvermelde drie speerpunten bedacht om het te verwezenlijken.

  1. Mondiale samenwerking en uitwisseling

Een lokaal mondiaal beleid investeert in initiatieven die samenwerken met wereldwijde partners. Dit is mogelijk door het steunen van organisaties die projecten hebben in andere landen maar ook door zelf projecten op te zetten die zich focussen op mondiale uitwisseling en samenwerking.

  1. Wereldburgerschap versterken

Het is belangrijk om de inwoners van de gemeente te laten zien hoe individuele acties verbonden zijn met de wereld. Een wereldburger ziet in dat iedereen verantwoordelijkheid draagt voor de wereld en gaat daar empathisch mee om. Lokaal mondiaal beleid kan wereldburgerschap versterken door diverse activiteiten te steunen of te organiseren voor inwoners van de gemeente rond de thema’s van internationale solidariteit en duurzame ontwikkeling. Dit kan ook door het steunen van programma’s die uitwisseling tussen diverse gemeenschappen aanmoedigen, zowel op lokaal als mondiaal niveau.

  1. Duurzame beleidskeuzes

De verantwoordelijkheid voor duurzaamheid en solidariteit ligt niet alleen bij de inwoners, ook bij beleid. Daarom kunnen lokale overheden concrete beleidsmaatregelen nemen die een positieve impact hebben op wereldwijde uitdagingen. Denk hierbij aan het bijdragen aan eerlijke handel, klimaatinitiatieven en solidariteit. Door duurzame beleidskeuzes te maken geven lokale overheden het goede voorbeeld aan de inwoners en dragen ze ook bij aan een meer solidaire en duurzame wereld.

Samenstelling SAIS

De bijeenkomsten van SAIS zijn open vergaderingen. Alle Ieperlingen die mee willen nadenken over het lokale mondiale beleid van de stad Ieper zijn welkom op deze bijeenkomsten. Interesse om lid te worden? Stuur dan een bericht naar internationale.solidariteit@ieper.be en je ontvangt een uitnodiging voor de eerstkomende bijeenkomst. Vergaderingen worden ’s avonds georganiseerd en gaan veelal door in het Cultuurcentrum.

Naast de individuele leden zijn ook lokale organisaties inzake lokaal mondiaal beleid lid van SAIS

  • Actie Scholen Nepal vzw
  • Anak Bangsa vzw (Indonisië)
  • Broederlijk Delen
  • Editsa (Malawi)
  • Friends of the Rainbow (Cambodje)
  • Intal
  • Oxfam Wereldwinkel
  • Moeders voor Vrede
  • Schrijfgroep Amnesty International
  • La Colombe de la Paix
  • Ypcam vzw (Kameroen)

De raad wordt opgevolgd namens het bestuur door Burgemeester Katrien Desomer. Vanuit de stedelijke administratie is de Dienst Vrede en Internationale Solidariteit het aanspreekpunt.

Het Bestuur van SAIS

  • Voorzitter: Douwe Callens
  • Secretaris: Joke Bekaert
  • Penningmester: Roos Delobel

SAIS komt op uitnodiging van het bestuur samen (+/- tweemaandelijks) Het bestuur zorgt voor de uitnodigingen en de verslaggeving en staat in voor de opvolging van de beslissingen tijdens de bijeenkomsten. Alle verslagen, dossiers en briefwisseling liggen ter inzage op de dienst Vrede en internationale solidariteit.

SAIS is medeorganisator van het jaarlijkse Wereldfeest en fungeert tevens als trekkersgroep Faire Gemeente. www.fairegemeenten.be

 

 

 

 

Contactinformatie