Bescherm jezelf én anderen tegen mazelen
Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan. Het virus nestelt zich in de neus en keel van besmette personen en verspreidt zich heel snel via de lucht door hoesten, niezen en praten.
Soms gebeurt dit zelfs via indirect contact, bijvoorbeeld door handen of deurknoppen aan te raken. Bovendien kan het virus tot twee uur in de lucht blijven hangen nadat een besmet persoon de ruimte heeft verlaten.
Eén persoon met mazelen kan tot twaalf andere mensen besmetten die niet gevacinneerd zijn of de ziekte nog niet hebben gehad. Je bent besmettelijk van vier dagen vóór je vlekjes ontwikkelt tot vier dagen na het ontstaan van de vlekjes. Dit betekent dat je anderen kunt besmetten voordat je zelf merkt dat je ziek bent.
Meestal beginnen de eerste symptomen 10 tot 12 dagen nadat iemand besmet is geraakt. Mazelen begint met een neusverkoudheid, hoesten, koorts en rode ontstoken ogen.
Ben je tussen de 30 en 40 jaar of werk je als zorgverlener? Dan is het tijd om je mazelenvaccinatie te checken.
Waarom is de vaccinatie extra belangrijk voor 30-40-jarigen?
Kinderen zijn meestal volledig gevacinneerd. Ouderen zijn immuun, omdat ze waarschijnlijk de ziekte hebben doorgemaakt. Maar, 30-40-jarigen zijn vaak niet (volledig) gevaccineerd. Voor hen is inhaalvaccinatie sterk aanbevolen.
Waarom is de vaccinatie voor zorgverleners belangrijk?
Als zorgverlener is het extra belangrijk dat je beschermd bent. Via je werk kom je in contact met veel mensen die erg ziek kunnen worden van mazelen én je loopt ook zelf meer risico om met iemand met mazelen in contact te komen.
Meer info? Surf naar www.laatjevaccineren.be/ziektes/mazelen