Duurzaam organiseren
Of je nu een kleine of grote activiteit organiseert, dan hou je best rekening met heel wat milieuaspecten: mobiliteit, afval, catering, energie, gebruikte materialen, ... en sociale aspecten zoals toegankelijkheid voor iedereen, veiligheid, ....
Op de website van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en op Ikorganiseer.be zal je enkele tips vinden om jouw evenement op een duurzame manier te organiseren. Het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO) heeft een duurzame evenemententool ontwikkeld. Met de tool kan je de impact van jouw evenement meten en verbeteren.
Aan het einde van een evenement blijft vaak veel afval over: kartonnen borden, drankbekers, wegwerpbestek, tafelpapier, etensresten, frituurvet,... Terwijl je toch wel heel wat afval kan vermijden als je daar bij de voorbereiding op let.
Enkele suggesties:
• Plaats op goed zichtbare plekken op je terrein afvalpunten waar je de verschillende afvalstromen duidelijk aanduidt.
• Koop drank in flessen met statiegeld. Bij de brouwers mag je volle bakken vaak teruggeven.
• Gebruik herbruikbare bekers, servies en bestek
• Koop verse, onverpakte groenten en fruit
• Vermijd kleine individuele verpakkingen en kies voor grootverpakkingen
• Opteer voor online communicatie en beperk de oplage van affiches en flyers
• Moedig je bezoekers aan om met het openbaar vervoer te komen.
• Voorzie een bewaakte fietsenstalling.
Weg met wegwerp
Sinds 1 januari 2020 is de wetgeving rond wegwerp drankrecipiënten voor evenementen strenger geworden en worden organisatoren gestimuleerd om voor hergebruik te kiezen.Herbruikbare bekers of glazen zijn een milieuvriendelijk alternatief voor de klassieke plastic wegwerpbeker. De wegwerpbeker zorgt voor een hele afvalberg en het bijhorende opkuiswerk. Herbruikbare bekers vragen wat extra logistiek bij de organisatie, maar zijn aangenamer om uit te drinken en zorgen voor een pak minder opkuiswerk na het evenement.
Vanaf 1/1/2020: het gaat specifiek om een verbod om drank te serveren in wegwerpbekers, blikjes en petflesjes (schenken uit wegwerpfles mag mits correcte inzameling - voorkeur voor tapen van drank via postmixsysteem).
Vanaf 1/1/2020: het gaat specifiek om een verbod om drank te serveren in wegwerpbekers, blikjes en petflesjes (schenken uit wegwerpfles mag mits correcte inzameling - voorkeur voor tapen van drank via postmixsysteem).
Vanaf 15 juni 2023 is het zelfs volledig verboden om dranken te serveren in wegwerpbekers. Het gebruik van petflessen en blikjes is wel nog toegestaan wanneer de organisator kan aantonen dat minstens 95% gerecycleerd wordt.
Het is reeds mogelijk om herbruikbare bekers te lenen bij de Kringwinkel. Wat Ieper betreft, kan je terecht bij de kringwinkel West-Sociale werkplaats/maatwerkbedrijf vzw, Steverlyncklaan 8 - Ieper, tel. 078 155 005
Vanaf 15 juni 2023 is het bij het gebruik van herbruikbare recipiënten en herbruikbaar cateringmateriaal verplicht om een systeem te voorzien dat garandeert dat minstens 90% ervan wordt ingezameld voor hergebruik. Bij evenementen is dit de verantwoordelijkheid van de eventorganisator.
Afvaleilanden
Sorteer afval ook op fuiven, feesten en evenementen! Met hetzelfde gemak, doe je het namelijk in de juiste bak.
Als vereniging heb je de mogelijkheid om voor jouw evenement afvalcontainers te ontlenen bij IVVO om het vrijgekomen afval maximaal selectief in te zamelen met het oog op recyclage. Maar zorg in eerste instantie dat zo weinig mogelijk afval vrijkomt door afvalpreventie!
Het aanvragen van evenementencontainers doe je via dit aanvraagformulier of via mail naar evenementen@ivvo.be.
dienst.
Meer suggesties kan je hier vinden:
- Ovam tips events
- Tips over bekers en bestek
- Wetgeving cateringmateriaal
- Hoe duurzaam is uw evenement?
Contactinformatie
-
Milieu
Ter Waarde 1
8900 Ieper- tel. 057 451 670
- milieu@ieper.be
Openingsuren
- Vandaag gesloten
- Morgen gesloten