Bescherm je tegen valse ticketverkopers

28 juni 2024

De zomer associëren we vaak met het mooie weer en tal van leuke evenementen & festivals. Wil je een concert, festival of sportevenement bijwonen en heb je nog geen ticket? Wees dan voorzichtig: valse of gekopieerde tickets worden aangeboden op zoekertjessites en sociale media. 

Hoe lokken oplichters je naar valse tickets? 
Oplichters gebruiken vaak tweedehandssites en sociale media om nepadvertenties te delen. Ze kunnen ook rechtstreeks contact met je opnemen via de comments als je een bericht plaatst waarin je zegt dat je op zoek bent naar tickets. Daarnaast tonen ze soms valse bewijsstukken om je vertrouwen te winnen, zoals foto's van de tickets of een kopie van hun identiteitskaart. Vervolgens vragen ze je om het verschuldigde bedrag over te maken of je ontvangt valse e-mails, die lijken op die van officiële verkoopsites, waarin je gevraagd wordt om te betalen. Zodra je hebt betaald, verdwijnt de oplichter met je geld en hoor je nooit meer iets van hen.

Als je toch tickets ontvangt, dan zijn het mogelijk vervalsingen of kopieën die al werden gebruikt en waarmee je dus niet meer binnenraakt op het evenement. 

Gouden tip: koop je tickets alleen via de officiële website
Surf naar de officiële website van het festival, de concertzaal, de artiest, het pretpark, ... en koop daar je ticket. Klik overigens niet blindelings op de eerste website die in je zoekresultaten verschijnt en vermijd altijd sociale media en zoekertjessites. Is het evenement uitverkocht? Ga dan na of de officiële organisator van het evenement geen eigen doorverkoopplatform voor tickets heeft. Dat is je enige garantie op een geldig ticket aan een correcte prijs. 

Wat als je toch een vals ticket hebt gekocht? 
- Betaalde je met een kredietkaart? Probeer de transactie te betwisten via mijnkaart.be
- Neem contact op met je bank zodat deze op de hoogte is van de frauduleuze bankrekening waarnaar je geld overmaakte. 
- Als je slachtoffer bent geworden van frauduleuze reclame, meld dit dan aan het platform waarop je de reclame hebt gezien. Zij kunnen de advertentie verwijderen. 
- Dien een klacht in bij de lokale politie. 
- Meld de fraude via ConsumerConnect zodat de FOD Economie op de hoogte is. De Economische Inspectie kan dan beslissen om een onderzoek te starten. Dit garandeert niet dat je je geld terugkrijgt, maar voorkomt dat anderen ook in de val lopen.