Ypermanpark

Een nieuwe groene oase in Sint-Jan
Het Jan Ypermanpark vormt een nieuwe groene lob aan de natuurarme noordkant van de stad. Het wordt een oase van rust waar je kan pauzeren, wandelen, fietsen, genieten, spelen… Een nieuw stuk welgekomen toegankelijke natuur. Het wordt een dynamisch landschapspark dat de komende jaren zal groeien en bloeien tot een plek waar zowel mensen, dieren als planten graag vertoeven!

Water
Basis doorheen het ontwerp vormt het waterverhaal. Het regenwater dat in de omgeving en op de sterk verharde site van het Jan Ypermanziekenhuis valt zal maximaal kunnen infiltreren in het parkgebied. Door de aanleg van poelen, grachten, wadi’s en de opwaardering van de Bellewaerdebeek ontstaat een waardevolle bovengrondse blauwe as. Daarnaast zorgen deze ingrepen voor waardevolle nieuwe natuur en een aangename omgeving tijdens hete zomerdagen.

Natuur
Het park zal bestaan uit een gevarieerde groenstructuur. De vele hagen, houtkanten en hoogstambomen zullen de natte natuur verder versterken. In samenwerking met Voedselbos De Woudezel en een geëngageerde groep vrijwilligers krijgt het voedselbos in het park nu al vorm. Dit wordt de plek bij uitstek om te snoepen van het vele lekkers die de natuur ons te bieden heeft. Bij het ontwerp is uitdrukkelijk rekening gehouden met het beperken van de toekomstige beheerkost. In bepaalde zones kan de natuur haar gang gaan, op andere plaatsen helpen schapen ons. Voor het maaien van de soortenrijke hooilanden doen we beroep op landbouwers.

Ontspannen
Het park wordt doorspekt met ontspanningsmogelijkheden. Het centrale wandel- en fietspad en de nieuwe brug over de Bellewaerdebeek brengen de bezoeker op een eenvoudige manier door het park, avontuurlijke graspaden laten je de verschillende deelgebieden ontdekken. Langs de Groenestraat komt er een hondenlosloopweide en ter hoogte van het dorpshart komt een dorpsweide. Doorheen het park worden heel wat rust- en picknickbanken voorzien terwijl de kinderen hun hart zullen ophalen bij de avontuurlijke waterspeelzone.

Erfgoed
Daarnaast worden verschillende aanwezige erfgoedrelicten versterkt. De erfgoedboomgaard vormt een levend museum en plukplaats van oude historische rassen. De historische walgracht wordt in ere hersteld en de belangrijke archeologische site van de leprozerie wordt in de kijker gezet. 

Definitief ontwerp

Tijdslijn

Gemeenteraad keurt het Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘Jan Yperman en Omgeving’ goed.

Subsidie ‘Natuur in je buurt’ wordt goedgekeurd.

Stadsbestuur stelt Studio Basta, Atelier Ruimtelijk Advies, en Jan Feryn Milieuconsultenten aan als ontwerpbureaus.

Stadsbestuur keurt het voorontwerp van het park goed.

Zo’n 250 buurtbewoners en geïnteresseerden zijn aanwezig op het infomoment.

Opstart cursus voedselbos.

Europese subsidies worden goedgekeurd.

Stadsbestuur keurt het definitief ontwerp van het park goed.

Een 200-tal deelnemers kiezen de lekkerste fruitsoorten voor in de erfgoedboomgaard.

 

Partners

Partners

         

Contact